FARTYGET & RESANFartyget ni kommer att åka med heter M/S Gotska Sandön och ägs av Sea You Rederiet AB. Hon är konstruerad och utrustad enligt det senaste regelverket inom EU och är certifierad av Transportstyrelsen

Faktauppgifter:

Längd: 29,55 m
Bredd: 6,22 m
Djupgående: 1,45 m
Marschfart: 16-17 knop
Motorer: 2 st Scania dsi13, 550 hkr
Klass: Sjöfartsverket SE-B-A1
Antal passagerare: 96 st

Fartyget har nu utrustats med en krängningshämmare, som kommer att göra överfarten behagligare på öppet hav.

Service och mat ombord

Man sitter i sköna stolar av flygplansmodell, varav flertalet vid bord. Det finns ett enkelt café ombord, som serverar kaffe, te, öl, vin, läsk, bullar, smörgåsar, pytt i panna mm. Dessutom kan ett antal rätter förbeställas inför resan. Man kan också köpa litteratur och karta över Gotska Sandön i caféet.
>>>> Hämta meny och priser här. Förbeställ.

Skrymmande bagage

Barnvagnar, cyklar, surfbrädor, kanoter och liknande skrymmande saker kan medföras mot en avgift. Denna betalas ombord och priset är 300 kr per styck tur och retur.

Avgång

Du ska vara på plats senast 30 minuter före avgång.

En halvtimme före avgång från Nynäshamn avgör kaptenen om vind och vågor tillåter överfart och var på Gotska Sandön i så fall den sannolika angöringsplatsen blir. Skulle resan eventuellt bli uppskjuten, så gäller förutsättningar enligt resevillkoren.

Överfart

Lite beroende på sjö, vind och var på Gotska Sandön angöring är möjlig, så gäller följande avstånd och gångtider:
> Avstånd Nynäshamn – Gotska Sandön är ca 50 nm och överfarten tar ca tre timmar.
> Avstånd Fårösund – Gotska Sandön är ca 33 nm och överfarten tar ca två timmar.

Miljö

På fartyget vill man gärna att ni hjälper till och källsorterar burkar, pet- och glasflaskor som lämnas i caféet. Observera också att det inte är tillåtet att slänga någonting i sjön.

Blåsigt/Dyning

Är du känslig för fartygets rörelser finns det sjösjuketabletter i caféet. Annars är frisk luft och en blick på horisonten en bra hjälp. Extrafiltar finns – fråga besättningen. Håll i era tillhörigheter när ni vistas på däck. Det kan blåsa friskt.

Angöring Gotska Sandön

Normalt försöker man angöra vid stranden Las Palmas, ca 4 km från lägerplatsen. Där kan man gå in med fartygets stäv mot stranden, med ilandstigning via trappa. Beroende på vind och vågor nödgas man ibland välja en annan angöringspunkt på ön. Ilandstigning sker då via gummibåtar (6-12 personer) som kör i skytteltrafik mellan fartygets akter och land. Särskilda flytvästar ska då användas. Alla hjälps åt med att få bagaget iland medels langarkedja, oavsett hur fartyget angör ön. Följ besättningens och besöksvärdarnas anvisningar.

Väl i land möts ni av en besöksvärd som ger er vidare instruktioner. På stranden väntar en traktor med vagn, som transporterar bagaget till och från fyrbyn. Själva får ni gå till fots till lägerplatsen/fyrbyn längs stranden eller genom skogen. Var beredd på att vandringen kan bli 1 – 10 km lång.